środa, 8 czerwca 2016

Cukier kokosowy


O produktach kokosowych mówi się często, jednak o istnieniu cukru kokosowego dowiedziałam się całkiem niedawno. Chcąc się zdrowo odżywiać wciąż słyszymy - odstaw cukier! Nie wszyscy chcą zmieniać drastycznie swoją dietę. Nie potrafię pić niesłodzonej herbaty, koktajl z kwaśnych truskawek bez osłodzenia również jest dla mnie nie do przełknięcia. A ciasto? Ciasto bez cukru? Nie ma mowy! Ale przecież zwykły biały cukier zawsze można zamienić na coś bardziej odpowiedniego dla osób trzymających zdrową dietę. Ostatnio coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach cukier kokosowy, mój jest ze sklepu Bioindygo.

 




Czym wyróżnia się cukier kokosowy?
Uzyskuje się go z wydzieliny palm kokosowych. Jest bogaty w wiele składników odżywczych - magnez, potas, cynk, żelazo, witaminy B1, B2, B3, B6 oraz C1. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wywołuje nagłych wahań cukru w organizmie - jest dobry dla diabetyków, choć oczywiście osoby chore na cukrzycę muszą uważać na spożywaną ilość. Jest długotrwałym źródłem energii działającym przez cały dzień.


Smak i zapach
Cukier kokosowy ma brązowy kolor. Zapach jest mocny, aromatyczny, po podgrzaniu może świetnie zastąpić nawet odświeżacz powietrza ;) W smaku natomiast jest łagodny, karmelowo-kokosowy. Należy uważać przy osładzaniu na przykład kompotu - potrafi delikatnie zmienić smak napoju.


Stosowanie
Może zastępować biały cukier w codziennym domowym użytkowaniu - do wypieków, koktajli, deserów, słodzenia napoi, przygotowania batonów energetycznych.


Uwaga!
Będąc na diecie, w której musisz ograniczać cukier ze względu na kalorie - nie pocieszaj się cukrem kokosowym! Zawiera on tyle samo kalorii co klasyczny cukier biały. Nie należy traktować go jako źródło ważnych substancji dla organizmu - głównym źródłem witamin i składników odżywczych powinny być pełnowartościowe posiłki. Jest ciekawym zamiennikiem jeśli chodzi o smak, zapach, ale pamiętajmy - to tylko cukier ;)

Jego cena jest zdecydowanie wyższa niż białego cukru. W sklepie internetowym Bioindygo możecie skorzystać z rabatu. Wystarczy przy zamawianiu wpisać kod rabatowy: zrobcosdlasiebie.blogspot17 :)

28 komentarzy:

  1. Wow, nie miałam pojęcia o istnieniu takiego cukru!
    socallmemombaby.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno jest zdrowszy ale szkoda, że tak samo kaloryczny jak biały, pierwszy raz o nim słyszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. mi się ten cukier kojarzy tylko z dorianem (durianem? facet freelee), posypał sobie talerz jedzenia całą torebką cukru, poczym to zjadł i mówił "jakie to zdrowe". Cukier to cukier, są lepsze i gorsze alternatywy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja całkowicie odstawiłam biały cukier! Raz na jakiś czas używam miodu w kuchni :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio coraz częściej trafiam na przepisy z użyciem cukru kokosowego. Może kiedyś go kupię, bo bardzo ciekawi mnie jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. słodzę dużo (np herbatę), uwielbiam wiórki kokosowe (np w cieście), no więc ten cukier to całkowicie coś dla mnie *O* ciekawe czy gdzieś niedaleko mnie go znajdę :/

    http://dezmansowaaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja bardzo lubię kawę z syropem kokosowym. Czy jeśli użyłabym tego cukru zamiast syropu to też miałaby kokosowy posmak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syropy są przeznaczone typowo do zmiany smaku, mają mocny, wyrazisty smak. Cukier to jednak cukier, jest do słodzenia a nie zmiany posmaku, szczególnie w przypadku kawy, gdzie dodajesz go niewiele. Tak jak napisałam w poście: "Należy uważać przy osładzaniu na przykład kompotu - potrafi delikatnie zmienić smak napoju." - w przypadku kompotu raczej dodajemy większą ilość cukru niż te 2 łyżeczki, a zmiana mimo wszystko będzie mało wyczuwalna :)

      Usuń
  9. Pierwszy raz słyszę o cukrze kokosowym. W ogóle kokosy są jakieś mega wydajne pod względem powstających z nich produktów haha :D Fajna sprawa, szczególnie że ma niski IG :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy o takim nie slyszalam:o jednak ja nie slodze zadnych napojow :) smak troche ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo! Chyba nigdy nie słyszałam. Fajna sprawa!
    written-by-life.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. muszę wypróbować koniecznie
    http://creativelylive.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Chciałabym wypróbować :*
    http://ruudegirls.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. kurcze pierwsze słysze o tego typu rzeczy :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja również nie wiedziałam że jest coś takiego *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio dużo mówi się o zamiennikach przy okazji słodzenia... rozważam stewie. Co o tym myślisz?

    OdpowiedzUsuń
  17. Może smakować ciekawie, myślałam, że będzie to zamiennik do cukru ale i tak niestety trzeba ograniczać :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie miałam styczności z tym cukrem, ale chętnie spróbuję i porównam go z tradycyjnym.

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajnie mieć alternatywę od zwykłego, białego zabójcy. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Biały cukier jest najgorszy! Już lepiej nie słodzić wcale. Polecam artykuł https://poradyfit.pl/jak-przestac-jesc-slodycze-i-cukier-doradzamy/

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo mi sie podoba ! rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !

    OdpowiedzUsuń
  23. osobiście używam ksylitolu lub erytrytolu

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo inspirujący tekst, który skłania do głębszych przemyśleń. Dziękuję autorowi i pozdrawiam serdecznie!


    Wprowadź produkt do koszyka, Odwiedź naszą galerię zdjęć,
    Wejdź na naszą stronę główną,
    Sprawdź nasze produkty

    OdpowiedzUsuń