O produktach kokosowych mówi się często, jednak o istnieniu cukru kokosowego dowiedziałam się całkiem niedawno. Chcąc się zdrowo odżywiać wciąż słyszymy - odstaw cukier! Nie wszyscy chcą zmieniać drastycznie swoją dietę. Nie potrafię pić niesłodzonej herbaty, koktajl z kwaśnych truskawek bez osłodzenia również jest dla mnie nie do przełknięcia. A ciasto? Ciasto bez cukru? Nie ma mowy! Ale przecież zwykły biały cukier zawsze można zamienić na coś bardziej odpowiedniego dla osób trzymających zdrową dietę. Ostatnio coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach cukier kokosowy, mój jest ze sklepu Bioindygo.
Czym wyróżnia się cukier kokosowy?
Uzyskuje się go z wydzieliny palm kokosowych. Jest bogaty w wiele składników odżywczych - magnez, potas, cynk, żelazo, witaminy B1, B2, B3, B6 oraz C1. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wywołuje nagłych wahań cukru w organizmie - jest dobry dla diabetyków, choć oczywiście osoby chore na cukrzycę muszą uważać na spożywaną ilość. Jest długotrwałym źródłem energii działającym przez cały dzień.
Smak i zapach
Stosowanie
Może zastępować biały cukier w codziennym domowym użytkowaniu - do wypieków, koktajli, deserów, słodzenia napoi, przygotowania batonów energetycznych.Uwaga!
Będąc na diecie, w której musisz ograniczać cukier ze względu na kalorie - nie pocieszaj się cukrem kokosowym! Zawiera on tyle samo kalorii co klasyczny cukier biały. Nie należy traktować go jako źródło ważnych substancji dla organizmu - głównym źródłem witamin i składników odżywczych powinny być pełnowartościowe posiłki. Jest ciekawym zamiennikiem jeśli chodzi o smak, zapach, ale pamiętajmy - to tylko cukier ;)
Jego cena jest zdecydowanie wyższa niż białego cukru. W sklepie internetowym Bioindygo możecie skorzystać z rabatu. Wystarczy przy zamawianiu wpisać kod rabatowy: zrobcosdlasiebie.blogspot17 :)
Wow, nie miałam pojęcia o istnieniu takiego cukru!
OdpowiedzUsuńsocallmemombaby.blogspot.com
na pewno jest zdrowszy ale szkoda, że tak samo kaloryczny jak biały, pierwszy raz o nim słyszę.
OdpowiedzUsuńmi się ten cukier kojarzy tylko z dorianem (durianem? facet freelee), posypał sobie talerz jedzenia całą torebką cukru, poczym to zjadł i mówił "jakie to zdrowe". Cukier to cukier, są lepsze i gorsze alternatywy.
OdpowiedzUsuńJa całkowicie odstawiłam biały cukier! Raz na jakiś czas używam miodu w kuchni :).
OdpowiedzUsuńOstatnio coraz częściej trafiam na przepisy z użyciem cukru kokosowego. Może kiedyś go kupię, bo bardzo ciekawi mnie jego smak :)
OdpowiedzUsuńsłodzę dużo (np herbatę), uwielbiam wiórki kokosowe (np w cieście), no więc ten cukier to całkowicie coś dla mnie *O* ciekawe czy gdzieś niedaleko mnie go znajdę :/
OdpowiedzUsuńhttp://dezmansowaaa.blogspot.com/
muszę wypróbować! <3
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię kawę z syropem kokosowym. Czy jeśli użyłabym tego cukru zamiast syropu to też miałaby kokosowy posmak?
OdpowiedzUsuńSyropy są przeznaczone typowo do zmiany smaku, mają mocny, wyrazisty smak. Cukier to jednak cukier, jest do słodzenia a nie zmiany posmaku, szczególnie w przypadku kawy, gdzie dodajesz go niewiele. Tak jak napisałam w poście: "Należy uważać przy osładzaniu na przykład kompotu - potrafi delikatnie zmienić smak napoju." - w przypadku kompotu raczej dodajemy większą ilość cukru niż te 2 łyżeczki, a zmiana mimo wszystko będzie mało wyczuwalna :)
UsuńPierwszy raz słyszę o cukrze kokosowym. W ogóle kokosy są jakieś mega wydajne pod względem powstających z nich produktów haha :D Fajna sprawa, szczególnie że ma niski IG :D
OdpowiedzUsuńNigdy o takim nie slyszalam:o jednak ja nie slodze zadnych napojow :) smak troche ciekawi :)
OdpowiedzUsuńOoo! Chyba nigdy nie słyszałam. Fajna sprawa!
OdpowiedzUsuńwritten-by-life.blogspot.com
muszę wypróbować koniecznie
OdpowiedzUsuńhttp://creativelylive.blogspot.com/
Chciałabym wypróbować :*
OdpowiedzUsuńhttp://ruudegirls.blogspot.com
kurcze pierwsze słysze o tego typu rzeczy :D
OdpowiedzUsuńJa również nie wiedziałam że jest coś takiego *.*
OdpowiedzUsuńOstatnio dużo mówi się o zamiennikach przy okazji słodzenia... rozważam stewie. Co o tym myślisz?
OdpowiedzUsuńMoże smakować ciekawie, myślałam, że będzie to zamiennik do cukru ale i tak niestety trzeba ograniczać :)
OdpowiedzUsuńNie miałam styczności z tym cukrem, ale chętnie spróbuję i porównam go z tradycyjnym.
OdpowiedzUsuńFajnie mieć alternatywę od zwykłego, białego zabójcy. :)
OdpowiedzUsuńBiały cukier jest najgorszy! Już lepiej nie słodzić wcale. Polecam artykuł https://poradyfit.pl/jak-przestac-jesc-slodycze-i-cukier-doradzamy/
OdpowiedzUsuńbardzo mi sie podoba ! rewelacja !
OdpowiedzUsuńfajny blog lubie takie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuńosobiście używam ksylitolu lub erytrytolu
OdpowiedzUsuńekskluzywne szale damskie,
OdpowiedzUsuńakcesoria mody, polecam to
Bardzo inspirujący tekst, który skłania do głębszych przemyśleń. Dziękuję autorowi i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWprowadź produkt do koszyka, Odwiedź naszą galerię zdjęć,
Wejdź na naszą stronę główną,
Sprawdź nasze produkty