środa, 22 kwietnia 2015

Nasiona Chia - najzdrowsza żywność

Nasiona chia, zwane inaczej nasionami szałwii hiszpańskiej nie są popularne w Europie, a szkoda! Należą do najzdrowszej żywności na świecie. Te małe nasionka wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i sylwetkę. Już w małych ilościach dostarczają ogromną porcję wartości odżywczych.
Przykładowo, porcja 28g - 137 kcal - nasion chia zawiera:
  • Błonnik: 11 gramów.
  • Białko: 4 gramy.
  • Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3)
 Oprócz tego zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, cynk i przede wszystkim - wapń, czyli są bogate w składniki mineralne kości.

Kolejną zaletą jest fakt, iż dają uczucie sytości poprzez wchłanianie i zatrzymywanie wody w organizmie. Oprócz tego spowalniają wchłanianie cukrów i regulują ich poziom we krwi.


Po wielu badaniach udowodniono, że nasiona chia naprawdę odgrywają pozytywną rolę dla naszego organizmu, jednak zauważalne będzie to jedynie przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Mówiąc krótko i kolokwialnie - nie spodziewajmy się cudów obsypując nasionami fast food'y :)



Przyznam, że pierwszy raz o nasionach chia usłyszałam dopiero 2 tygodnie temu, kiedy je otrzymałam. Czytając o ich wszystkich zaletach, byłam zachwycona, jednak wiadomo że po takiej ilości raczej nie odczuję różnicy i chcąc odczuć pozytywne skutki, powinnam dodawać je regularnie do diety. Zmarnować się nie zmarnują, trzeba spróbować wszystkiego :)

Nasiona są właściwie bezsmakowe, więc możliwości na zjedzenie ich jest naprawdę wiele. Można je zmielić i wymieszać z mąką do codziennych wypieków, zup itp, jednak prostszym sposobem jest po prostu dodawanie ich w całości do jedzonych posiłków - sałatek, jogurtu, naleśników, potraw na słono czy na słodko, bez różnicy.

Ja dodałam 2 łyżki nasion do granoli z bananem i jogurtem naturalnym. Faktycznie nie zauważyłam różnicy w smaku, a obecności nasion nawet nie odczułam przy chrupiącej granoli. Czy faktycznie ma takie pozytywne działanie? Ja tego jeszcze stwierdzić nie mogę, to dopiero początek mojej przygody z nasionami chia. Jedno jest pewne - warto je spożywać ze względu na wartości odżywcze, a na pewno nam nie zaszkodzą!


13 komentarzy:

  1. O proszę jakie małe cudeńko! Jeszcze nigdy nie słyszałam o tych nasionach, super że się dowiedziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy tych nasion nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś mi się kiedyś obiło o uszy na ich temat ;)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  4. mi one w smaku jak na razie wydają się średnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy ich nie jadłam, ale mam ochotę na pudding z tymi nasionami :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ochotę spróbować tych nasion, dużo się o nich mówi w ostatnim czasie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wywal jogurt ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nasiona Chia to w moim przypadku obowiązkowy dodatek do wszelkiego rodzaju owsianek, serków wiejskich itp.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja najbardziej lubię dodawać do jogurtu naturalnego :) Fit Przepisy

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, nasiona chia są świetne, zdrowe i świetnie pasują do jogurtu, wszelkiej maści puddingów itd. Niestety, trochę drogie, ale często da się je złapać na promocji w Carrefour. Dodają naprawdę dobrego smaku do deserów.

    OdpowiedzUsuń
  11. przyjemnie sie oglada i czyta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też dołączę sobie do owsianki :)

    OdpowiedzUsuń