czwartek, 25 lipca 2013

Źródło bezcennego kwasu Omega-3, czyli olej lniany

Jak w temacie - dzisiaj zachęcam do poczytania moich wypocin o oleju lnianym, stosowanym przeze mnie niemal do wszystkiego.
Historia zaczęła się już w Starożytności, kiedy to olej lniany był lekiem na zapalenie błon śluzowych, bóle podbrzusza i biegunkę. Dodatkowo pomagał Grekom i Rzymianom dbać o urodę - zapewniał piękne włosy i skórę kobietom, a mężczyznom dobry wpływ na układ krwionośny i nerwowy.




Olej lniany zimno tłoczony - co przez to rozumiemy?
Metoda tłoczenia na zimno polega na produkcji oleju w maksymalnej temperaturze 50 stopni Celsjusza. Dlaczego? Bo tylko wtedy wrażliwe na temperaturę nienasycone kwasy tłuszczowe zachowują swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne.

Co powoduje, że olej lniany jest taki dobry?
- bioaktywne związki, czyli kwasy nienasycone i lignany, które chronią przed osteoporozą, chorobami układu sercowo-naczyniowego, nowotworami (szczególnie raka piersi i układu pokarmowego) i tym podobnych.

Jaki jest olej lniany?
- ma lekko żółtawe zabarwienie
- specyficzny zapach
- smak lekko orzechowy

Olej ten zawiera kwas Omega-3, który stanowi budulec dla:
- tkanki mózgowej
- syntezy hormonów
- każdej komórki organizmu

Co zawdzięczamy olejowi lnianemu?

Jest tego tak dużo, że nie wiadomo od czego zacząć ;) Myślę, że opiszę pokrótce to, co jest najważniejsze.
- niezbędny przy nauce, zapewnia prawidłowy rozwój neuronów
- zapobiega i wspomaga leczenie ADHD
- wspomaga równowagę hormonalną (czyli to, z czym zmaga się duża ilość młodzieży, mianowicie trądzik)
- stosowany w leczeniu bezpłodności, depresji
- przekształca składniki pokarmowe na energię, co ważne jest podczas aktywnego trybu życia
- wspomaga wzrost mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej
- zwiększa wydolność i wytrzymałość organizmu
- przyspiesza regenerację tkanek
- jest dobry na pamięć i wzrok
- przeciwdziała zawałowi serca
- dobry w walce z nadwagą i otyłością
- polecany dla suchej, jak i tłustej skóry, w walce o piękne włosy i paznokcie

Myślę, że mogłabym pisać o nim dniami i godzinami, więc jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o specyfice oleju zapraszam do zaglądnięcia do książek typu:
"Cud oleju lnianego" Doktora Hansa-Ulricha.

Dzienna dawka oleju lnianego:
- dorośli przez 3 miesiące 4 łyżki dziennie, później 2-4 łyżki
- leczniczo od 6 do 8 łyżek dziennie

Ja posiadam olej z lnu z Royal Harvest i bardzo go polecam :) Dodaję go, do opiekania mięska, do sałatek, nawet odrobinkę do koktajli.


Spożywacie olej lniany czy raczej sklepowego Bartka? ;)

18 komentarzy:

  1. Ja tam uwielbiam olej z pestek winogron ale muszę się zmotywować i kupić lniany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie piję zdrowych olei, bo zawsze myślę o tym niezbyt zachęcającym smaku, ale jako dodatek do dań mogę spróbować. :)
    Nominowałam Was do Liebster Award, jeśli macie ochotę to weźcie udział. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój olej lniany ma mało intensywny zapach, więc to dobrze :)

      Usuń
  3. Mnie łyżka oleju lnianego towarzyszy codziennie w sałatce na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Używam oleju lnianego w swojej kuchni np. jako dodatek do sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olej lniany jest rzeczywiście świetnym źródłem Omega-3. Jednakże w praktyce najlepsze prozdrowotne połączenie wywiera odpowiedni stosunek Omega 6 do Omega 3. Polecam dlatego osobiście naprzemienne stosowanie np. do sałatek oleju lnianego i oliwy z oliwek.
    Szczegóły jeśli kogoś interesują tutaj:
    http://www.albertkosmider.pl/2012/09/kwasy-tuszczowe-omega.html

    Pozdrawiam Was serdecznie
    Albert

    OdpowiedzUsuń
  6. Kupiłam go ostatnio z zamiarem picia po łyżeczce, ale po jednym razie się poddałam. Jego smak jest okropny, przez 2 godziny było mi niedobrze. Nigdy więcej..

    OdpowiedzUsuń
  7. Dużo cennych informacji. Nie wiedziałam, że jest taki zdrowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa notka zarówno jak i blog :) Nigdy nie próbowałam takich rzeczy. Jakiś czas temu postanowiłam zmienić swoje odżywianie i stopniowo wprowadzam nowe rzeczy do jadłospisu, może i do oleju się przekonam :)
    Zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja to kiedys msuze usiasc i rozpisac sobie produkty ktore zawieraja zdrowy tluszcz u mnie z tym ciezko w codziennym jadlospisie, dziekuje za informacje :)

    pozdrawiam cieplutko :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Olej lniany to bomba kwasów omega. Ja jednak nie zbyt dobrze sie po nim czułam i wybrałam omega 3-6-9 w postaci kapsulek :) wiem ze tam jest zdecydowanie mniej omega, ale niestety mój żołądek nie do końca potrafił wytrzymać okropny smak oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiedziałam, że ma aż tyle zalet.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja używam teraz już praktycznie lnianego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. gdzie mozna kupic olej lniany?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niemalże w każdym sklepie spożywczym. Ja swój kupiłam w Almie :)

      Usuń
  15. Olej lniany uzywamy tylko i wylacznie na zimno!!!,
    niech sie pani lepiej zapozna z produktem, a potem daje ludziom rady!!!
    a nie maci w glowach!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kobieto!!!! do jakiego opiekania mieska ????? uzywasz oleju lnianego???
    Co za glupie rady wymyslasz na tym swoim blogu!!!
    Musisz sie jeszcze duzo podszkolic, zeby wypowiadac sie na takie tematy i radzic innym.
    Przez te twoje rady , komus to moze zaszkodzic!!!!
    Uwazaj na to co wypisujesz!!!!

    OdpowiedzUsuń